Požar – Iskra Livarna
18.01.2019

V petek 18.1.2019 ob 11.23 smo bili obveščeni o požaru v industrijskem objektu Iskra. Kot prostovoljno gasilsko društvo, nam intervencije v dopoldanskem času povzročajo nemalo težav. Ker za svoje delo ne prejemamo nadomestila, smo najprej vezani na svoje službe in služenje denarja za lastno preživetje. Kljub vsemu, pa imajo na srečo v nekaterij podjetjih še posluh za delo prostovoljnih gasilcev.

Tako se je ob pozivu v ustreznem reakcijskem času zbralo 6 operativnih gasilcev. Ti so se pripravili na intervencijo, pripravili ustrezno opremo in hitro izvozili na kraj intervencije. Za izvoz smo uporabili vozili GVV-1 in GVM-1, saj takrat še nismo vedeli za kakšno nalogo in pomoč smo klicani na intervencijo. Na kraju nezgode smo ugotovili, da je prišlo do požara pri peči za vlivanje železa.

Sam požar je bil na srečo hitro pogašen. Pri tem smo sodelovali gasilci PGD Kokrica, Kranj-Primskovo, Britof, Stražišče, Bitnje in pa seveda poklicni kolegi JZ GRS Kranj.

Ogenj je sicer ogrozil tudi že ostrešje objekta. Preverjanje situacije na strehi pa je bilo zelo težavno zaradi neugodnih vremenskih razmer (padal je sneg) in tipa strešne kritine (pločevina). S skupnimi močmi nam je uspelo streho ohraniti, tako da na srečo na strehi ni nastala večja škoda.

S samo intervencijo smo zaključili nekaj pred 14. uro, ob povratku v gasilni dom, pa je bilo seveda potrebno opremo očistiti in pripraviti na novo posredovanje. Nikoli namreč ne vemo, pozivnik se nam znova lahko oglasi čez nekaj minut, ur ali dni.

Za konec pa še zahvala vsem operativcem našega društva, ki so se odzvali klicu na pomoč!