Sanacija posledic neurja
02.07.2019

Podobno kot pred 14 dnevi, nas je tudi danes ponovno presenetilo neurje. To se je prikazalo v zelo kratkem času, ampak je udarilo zelo močno – ohromljen je bil praktično cel Kranj, poplavljenih pa je bilo več objektov znotraj Kranja in njegove širše okolice.

Prvi poziv smo prejeli ob 16.40 uri. Pomoč je bila ponovno potrebna pri istih poslopjih kot pred 14 dnevi. Seveda smo se odzvali, čeprav morda malce razočarani, ker lastniki objektov ne ukrepajo sami, da bi se zaščitili pred ponovitvijo takih težav. Na obeh lokacijah smo hitro zaključili in stanovanjski objekt dodatno zaščitili z namestitvijo protipoplavnih vreč. Preveč časa si nismo smeli vzeti, saj je na nas čakalo še ogromno lokacij znotraj Kranjske mestne občine. Naprej smo bili usmerjeni na pomoč na Bleiweisovo cesto 30, kjer naj bi voda vdrla v prodajne prostore trgovine. Ob našem prihodu se je situacija že umirila, vodo pa so večinoma že spravili iz trgovine v jaške za odvajanje meteorne vode.

Ker se je intervencije udeležilo 13 članov, smo se razdelili na 2 ekipi. Ena ekipa se je odpravila na pomoč na Savsko cesto, kjer je voda zalila klet industrijskega objekta. Naprej je bila naša pomoč potrebna na Koroški cesti, kjer je voda vdrla v poslovne prostore. Naše posredovanje je bilo potrebno tudi na dveh lokacijah v Britofu. Poplavo so v večji meri sanirali že domači sami, tako da smo se lahko hitro odpravili naprej, tokrat ponovno na Kokrico, kjer je v stanovanjski hiši zalilo klet in garažo. Ko smo s sanacijo na Kokrici zaključili, smo bili usmerjeni na Luznarjevo ulico v Kranju, kjer smo pomagali očistiti vodo iz kleti dveh večstanovanjskih objektov. Kleti tam niso bile ustrezno urejene in niso imele jaška, katerega bi lahko odprli, da bi vanj stekala voda, katero bi nato lahko s pomočjo črpalke odstranili. Zato smo na tej lokaciji porabili kar precej časa.

To je bilo za nas tudi zadnje posredovanje v tem dnevu. Vsaj tako smo mislili. Ko smo se peljali proti domu, smo prejeli klic krajana, ki nas je obvestil, da je na Pokopališki ulici veter poškodoval drevo, ki sedaj ogroža promet na cesti. Seveda smo se takoj odpravili tja in s tehničnim posegom drevo podrli, razžagali in odstranili s ceste, tako da je bila ta normalno prevozna.

Na vseh teh intervencijah je sodelovalo 13 gasilcev PGD Kokrica. V tem dnevu so bila na terenu praktično vsa društva in službe, ki delujejo v okviru javne gasilske službe mestne občine Kranj.

Za konec pa bi radi poudarili še to: vsak lahko največ za svojo zaščito naredi sam. V zadnjem času, so se ljudje preveč začeli zanašati na pomoč gasilcev in drugih javnih služb, ki (brezplačno) pomagajo ob nesrečah. Seveda, za to smo tu, a vendar pričakujemo nekaj spoštovanja in pripravljenosti za pomoč ob takih nesrečah tudi s strani domačih. Prav tako pa mi nismo čistilni servis, ki bo iz stanovanja odstranil vsako kapljico vode in blata. Pogosto se namreč dogaja, da se od nas zahteva, da vse temeljito očistimo, medtem pa se nam že mudi naprej, saj nas na naslednjem objektu pričakuje 25 centimetrov vode v stanovanju. Tudi sami (civilisti) moramo kdaj vložiti kaj truda in kakšno stvar opraviti sami. Prav takšna je situacija na objektih, kjer se pogosto zgodi, da voda vdre v prostore hiše – v kolikor se zavedate, da imate težavo in odvajanje meteorne vode ni ustrezno, predlagamo da se posvetujete s strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo – gotovo bodo znali predlagati ustrezno rešitev, s katero boste preprečili vdiranje vode v vaš objekt. S tem boste olajšali delo sebi in nam.